Van circulair slopen, tot leverancier: ‘We hebben geen omzetdoelen’

Een webshop, een circulaire bouwhub, een houtzagerij. Met Beelen Next heeft de ‘sloopkoning’ er een groene bedrijfstak bij. “Onze omzetdoelstelling? Die hebben we bewust niet”, zegt commercieel directeur Axel Hendriks in gesprek met Cobouw.

Beelen.nl. De waste innovators. De woorden in het groen op de homepage van het snel uit de grond gegroeide Beelen spreken boekdelen. Afval bestaat niet in de ogen van Wim en zijn collega’s. Niet minder dan 99,45 procent van het sloopmateriaal van, de soms spraakmakende, sloper wordt al hergebruikt.

En toch. En toch is niet genoeg, denken ze in Harderwijk en Amsterdam. Daarom Beelen Next. Maar wat is dat dan precies? We vragen het aan Axel Hendriks, de allereerste commercieel directeur van de nieuwe bedrijfstak die speciaal oog heeft voor circulariteit, digitalisatie en maatschappelijke impact.

Wie is Axel Hendriks eigenlijk?
“Ik ben dertig en werkte 6,5 jaar als relatiemanager duurzaam vastgoed bij de Triodos Bank. Ik kom wat dat betreft dus zeker niet op vreemd terrein. En Wim (Wim Beelen, oprichter en aandeelhouder) ken ik via via, dus van het een kwam het ander. 1 september begon ik bij Beelen en sinds 4 juni ben ik commercieel directeur bij Beelen Next.”

Onder de foto gaat het interview verder:

Axel Hendriks: ‘We willen alles dat we aantreffen weer hoogwaardig inzetten in de bouw’

Maar van het bankwezen naar de sloop is toch een grote stap?
“Absoluut, maar ook daar had ik al dezelfde drijfveren: bezig zijn met concrete duurzame projecten. Doen, niet te veel over praten. Beelen is groot, maar hier zijn de lijnen wel kort. Triodos is een toffe bank, maar de invloed die ik nu op projecten heb is groter.”

U bent van het doen zegt u, wat gaat u doen?
“Beelen sloopt, werkt met asbest, recyclet bouw- en sloopafval. Met Next willen we innoveren binnen elke tak van sport. Zo maken we van etensresten op festivals, binnen 24 uur, compost met een speciale machine. In Leiden zagen we een staalconstructie in stukken en 500 meter verderop maken we daar een nieuw gebouw van. En we hebben sinds kort een webshop voor gebruikte bouwmaterialen.”

Is daar een nieuwe bedrijfstak voor nodig?
“We willen innovatie naar een hoger niveau tillen, nieuwe initiatieven meer kansen geven om door te groeien door het uit de ‘day-to-day-business’ te halen. Dat geeft een nieuwe dynamiek en dat helpt.”

Wat is de ‘Next’ ambitie?
“Werken aan een volledig circulaire vastgoedsector. Van sloop tot aan iets neerzetten. Langzaam maar zeker schuiven we op in die richting. Zo zetten we ook een houtzagerij op. Van oud hout kunnen we dan nieuwe materialen maken. Nog meer producten onder de vlag van Beelen sluit ik zeker niet uit. Of we zelf beton gaan maken? Ook dat sluit ik niet uit, maar het kan ook zijn dat we daar een partner bij vinden…

Hij gaat verder.

“Alles wat we tegenkomen is potentieel een nieuw product. Die zoektocht is voorlopig niet voorbij. We beginnen nu dan ook met het inzichtelijk maken van de materialen die we tegenkomen. Vervolgens informeren we de markt wat we hebben om ze vervolgens uit te dagen.”

Maar jullie recyclen toch al best veel?
“Dat klopt. Op zeven vestigingen in het hele land verwerken we vrijkomende materialen en scheiden we afval. Er komen ook al veel schone stromen binnen. Maar je ziet soms dat het nog niet leidt tot hoogwaardige toepassing. Die kant willen we wel op. Neem hout. Een deel daarvan gaat naar de spaanplaat- en palletindustrie, maar een ander deel gaat ook nog steeds richting energieopwekking.” Wordt verbrand? “Ja, dat bedoel ik, haha.”

“Overigens gaat het niet alleen over grondstoffen. We willen ook een adviseur zijn voor opdrachtgevers. Ontwikkelaars zien ook steeds meer in dat er mooie materialen schuilgaan in hun panden. Vroeger in het proces willen we bekijken hoe we het optimale kunnen halen uit hetgeen er al staat. Het Bajeskwartier is daar een mooi voorbeeld van. Ver voor de sloop maakten we daar een inventarisatie van. Die lijst ligt nu bij architecten. Zij selecteren daar materialen uit die ze bij de nieuwbouw kunnen gebruiken. En in Harderwijk hebben we een grote loods met tweedehands bouwmaterialen, honderd verschillende typen. Onze webshop is sinds een maand live.”

Al iets verkocht?
“Absoluut, de teller staat nu op 726 stuks. Van trappen tot betonnen legoblokken, van deuren tot isolatiematerialen.”

Een soort Madaster?
“Nee, dat is echt een bibliotheek voor materialen.”

Van sloper worden jullie leverancier als het ware. In hoeverre verandert dit het slopen zelf?
“Je gaat anders slopen als je meer kunt hergebruiken, maar dan moeten er wel voldoende afnemers zijn. Je zult ook eerder kiezen voor demonteren in plaats van slopen.”

Wat is uw ultieme droom?
“Letterlijk alles wat wij aantreffen weer inzetten als hoogwaardig bouwmateriaal of als grondstof voor nieuwe dingen. Dat hopen we te bereiken door steeds weer nieuwe projecten op te starten en proeftuinen. En als iets aanslaat voeren we dat door in onze andere bedrijfstakken.”

Het klinkt fantastisch en duurzaam? Maar er moet ook brood op de plank komen. Wat is de omzetdoelstelling?
“Die hebben we niet, bewust niet. Die zou namelijk ten koste kunnen gaan van de innovatie. Als alles vooraf honderd procent financieel dicht gerekend moet worden, kom je nooit een stap verder. Natuurlijk moet iets uiteindelijk bedrijfseconomisch haalbaar zijn, maar in de experimenteerfase hoeft dat niet. Gelukkig is Beelen groot genoeg, waardoor dat ook kan.”

We zien vaker duurzame initiatieven sneuvelen. Wim Beelen roept al jaren dat hij de markt wil veroveren met duurzaam beton. Zijn er nog steeds obstakels?
“Natuurlijk, getuige ook het Betonakkoord dat volgens deskundigen de markt niet snel zal veranderen. De markt is nou eenmaal ook gewend om x te doen, y doen is dan lastig. Het schijnt ook in de aard van mensen te zitten. Het grote voordeel is dat wij alles in huis hebben. We hebben het netwerk, de omzet, recyclebedrijven en de grondstoffen.”

Beelen Next omdat het niet snel genoeg ging?
“Omdat het nooit snel genoeg gaat. En anderzijds, wat ik net ook zei: de markt vraagt erom en is er klaar voor. Daar spelen we op in. Overigens ook met een sociale agenda. Zo bestaat ons demontageteam voornamelijk uit mensen die een afstand hadden tot de arbeidsmarkt. Ook voor de houtzagerij zijn we nadrukkelijk op zoek naar jongens en meisjes die een langdurige uitkering hebben.”

Is het leuk om te doen eigenlijk?
“Absoluut. Ik mag de hele dag werken met enthousiaste mensen en ondernemers die bezig zijn met innovatie. Ik werk met de meest gedreven mensen die iets willen veranderen. Ik ook.”

Terug naar het overzicht