Beelen begint met sloop Bijlmerbajes; 98 procent wordt hergebruikt

Woensdagmiddag 3 oktober 2018 is het eerste gat geslagen in de gevangenismuur van de Amsterdamse Bijlmerbajes. Daarmee is de bouw van het Bajes Kwartier, een nieuwe woonwijk met 1350 woningen, officieel van start gegaan. Sloopbedrijf Beelen maakte in opdracht van AM, Cairn en AT Capital, die samen de ontwikkelcombinatie Bajes Kwartier Ontwikkeling vormen, een doorgang door de gevangenismuur.

‘Echt duurzaam ontwikkelen, een historisch moment. De start van de sloop betekent dat we vanaf dit moment de voormalige Bijlmerbajes gaan demonteren’, zegt projectdirecteur Eva Hekkenberg. ‘De ambitie is om 98 procent te hergebruiken, waarvan een deel in de nieuwe energieneutrale woonwijk Bajes Kwartier. Een historisch moment, ook voor ons, omdat we vanaf vandaag bijna alles laten afvoeren en herbestemmen. Dit is echt duurzaam ontwikkelen.’

Bruggen gemaakt van oude celdeuren

De doorgang die woensdag is gemaakt, is bedoeld om een bouwweg te creëren voor de sloopwerkzaamheden, die op een circulaire manier gaan verlopen. Veel materialen uit de vroegere gevangenis krijgen een nieuwe toekomst in Bajes Kwartier of elders. Zo worden bruggen  – die straks Bajes Kwartier gaan verbinden met de stad –  gemaakt van oude celdeuren uit de Bijlmerbajes.

Huisvesting asielzoekers en studenten

De Bijlmerbajes was een gevangenis en huis van bewaring van 1978 tot 2016. Sindsdien bood het gebouw tijdelijke huisvesting aan asielzoekers en nu aan studenten, die er voorlopig nog kunnen blijven zitten. Ook worden er onder meer feesten georganiseerd.

Bron: www.bouwmachines.nl

Terug naar het overzicht