Ransomware

Wat is ransomware?
Ransomware is een type malware, ofwel kwaadaardige software, die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. Pas als je losgeld (ransom) betaalt zou je de computer of de bestanden weer kunnen gebruiken. Andere termen voor ransomware zijn cryptoware of gijzelsoftware.

Ransomware is erg vervelend. Ongemerkt kan het bijvoorbeeld je hele bestands-archief of netwerkschijf, inclusief aangesloten back-ups, verliezen. Criminelen richten zich steeds vaker op bedrijven en instellingen, omdat daar meer geld te halen valt.

Kenmerken
Ransomware gijzelt bestanden door ze te versleutelen. Dit houdt in dat je bestanden niet meer kunt openen.

Er wordt betaling geëist om de bestanden weer terug te krijgen. Omgerekend gaat het over duizenden tot miljoenen euro's. Na een tijdslimiet wordt het bedrag soms opgehoogd.

Besmetting verloopt via kwaadaardige bestanden (meestal in e-mailbijlages) of via een lek op de computer door niet-bijgewerkte software. In dat laatste geval kan de ransomware op de pc komen zonder dat je zelfs ergens op hoeft te klikken.

Wat kan je doen om ransomware te voorkomen?
Daar is ie weer: Klik nooit op verdachte e-mailtjes of onbekende bijlages.
Ook Word-bestanden die vragen om macro's in te schakelen zijn gevaarlijk.

Houd je je software ge-update! Kijk regelmatig of er een nieuwere versie is van software die op je computer staat.
Download geen software van illegale bronnen. Deze software kan bewerkt met ransomware of virussen.
Kijk ook uit voor nepmedewerkers van Microsoft die je opbellen. Je PC heeft zogenaamd een probleem en daarom willen ze op afstand inloggen, waarna ze je pc of bestanden blokkeren met ransomware.

 

Ransomware