Van Bijlmerbajes naar Bajes Kwartier

Geplaatst op: 17-04-2018

21 april, Open Bajes Dag. Van 13.00 tot 18.00. Kom het ontdekken!

Van Bijlmerbajes naar Bajes Kwartier
De Bijlmerbajes transformeert de komende jaren van afgesloten gevangenis tot bruisende nieuwe wijk van Amsterdam, met 1350 nieuwe woningen en unieke hotspots, zoals Dutch Design Superstudio’s, een Groene Toren, maakplekken, scholen, horeca en een lab voor gezond en gelukkig leven. Bajes Kwartier wordt een plek voor echte stedelingen die geloven dat de stad ook anders kan. Duurzaam, bewust, gezond.

21 April, van 13.00 tot 18.00 Open Dag, Hoofdgebouw Bijlmerbajes*

Programma
13.00 – 16.00 Bajes Markt met kraampjes, presentaties en rondleidingen. Ontdek de nieuwe partners van Bajes Kwartier

16.30 – 18.00 We Connect the City: debat met Pakhuis de Zwijger

De markt is doorlopend in bedrijf en vrij toegankelijk. De rondleidingen en het debat zijn gratis, maar het aantal deelnemers dat mee kan doen is beperkt. Aanmelden voor beide events kan via de websites van Bajes Events voor de rondleiding en Pakhuis de Zwijger voor het debat.

Wij zijn Bajes Kwartier
Op de markt laten de nieuwe organisaties van Bajes Kwartier zien wat hun plannen zijn voor en met de wijk. Journalist Gerlof Leistra, schrijver van het boek ‘Biografie van de Bajes’, geeft een presentatie met inside verhalen over de bajestijd. Ook kun je allerlei activiteiten doen, de bajes verkennen, de kinderspeurtocht doen en nog veel meer. Hapjes en drankjes zijn tegen betaling aanwezig.

Ook kun je allerlei activiteiten doen, lekker eten, de bajes verkennen, de kinderquiz doen en nog veel meer. Ook geeft journalist Gerlof Leistra, schrijver van het boek ‘Biografie van de Bajes’, een presentatie met inside verhalen over de bajestijd.

Rondleiding
Ben jij benieuwd hoe het ooit was in de Bijlmerbajes? Kom mee op ontdekkingstocht door een uniek gebouw. Tijdens de rondleiding krijg je originele delen van de Bijlmerbajes te zien. Zoals de Kalverstraat, de centrale verbindingsstraat tussen de zes torens. Verder neem je een kijkje in de cellen, ontvangstruimten en de luchtplaatsen. Voor de rondleiding worden de oorspronkelijke cipiers ingezet die hun kennis én anekdoten met je delen. Er is elk uur een rondleiding. Je kan je aanmelden via Bajes Events.

Debat
Bajes Kwartier werkt hecht samen met Pakhuis de Zwijger. Vanaf 16.30 gaan we in de gymzaal van de bajes samen in gesprek met experts op het gebied van stedelijke ontwikkeling. We doen dit rondom het thema: ‘We Connect the City’. We vatten ‘verbinding’ op meerdere manieren op: stedenbouwkundig, ecologisch, op het vlak van mobiliteit, sociaal en internationaal. In een drietal gesprekken verkennen we wat Bajes Kwartier bijdraagt aan verbinding in Amsterdam op verschillende vlakken. Toegang is gratis, je moet je wel aanmelden. Dit kan via de website van Pakhuis de Zwijger.

* Parkeren is maar zeer beperkt mogelijk. De Bijlmerbajes is echter zeer goed bereikbaar via metrostation Spaklerweg. Met de fiets is het slechts 5 minuten vanaf station Amstel.