Bouwkundestudenten in de race voor Wim Beelen Innovatieprijs

Geplaatst op: 5-06-2018

Met dank aan de communicatie afdeling van Hogeschool Inholland Haarlem

Nog maar net begonnen met hun studie en nu al in de race zijn voor de Wim Beelen Innovatieprijs 2018 met kans op een geldbedrag van € 20.000,-. Donny Hoogendorp en Juriën Veenman, eerstejaarsstudenten Bouwkunde aan Inholland Haarlem, kunnen niet anders dan glunderen. Donny: “Ons idee om beton circulair te hergebruiken hoort gewoon bij de laatste drie! Wie had dat gedacht, een kans van 33% dat we op 6 juni de innovatieprijs winnen. Dit is zó spannend…”  

In de bouw wordt veel gebruik gemaakt van beton. Het mengsel van zand, grind en water kan in elke vorm gegoten worden en is vervolgens zo hard als… beton. Een houten bekisting zorgt voor de juiste vorm, ijzeren wapening geeft het materiaal extra stevigheid. “Twee kwaliteiten die ervoor zorgen dat beton ingewikkeld te hergebruiken is”, vertelt Juriën. “Nu nog wordt beton alleen met grof geweld gesloopt. De stukken beton die loskomen, worden vermalen tot granulaat en worden bijvoorbeeld gebruikt onder funderingen en bij spoorbanen. Het grootste deel van het beton gaat naar de schroothoop, net als 61% van het huidige sloopafval. Zonde, want beton wordt alleen maar sterker in de tijd.”

Spatgedrag beton

Als toonaangevende, innovatieve en duurzame sloper en afvalverwerker is sloopbedrijf Beelen, het bedrijf achter de Wim Beelen Innovatieprijs, altijd op zoek naar innovaties die kunnen bijdragen aan het verduurzamen van processen. Donny las een artikel waarin het bedrijf zijn ongenoegen uitte over het weghalen van beton. “Toen wist ik dat ik in die richting moest gaan zoeken. En dan bij voorkeur niet een innovatie van de huidige methoden, maar echt een nieuwe toepassing. Nu is het zo dat beton bij het verhogen van de temperatuur gaat spatten. Ik heb me verdiept in het spatgedrag en er blijkt een bepaald punt te zijn waarop het beton gaat spatten maar de kwaliteit behouden blijft. Als je erachter komt bij welke temperatuur dat is, gaat er een wereld van mogelijkheden voor je open.”

Hergebruik bestaande betonconstructie

Als je betonnen constructies tijdens de sloop gecontroleerd laat spatten, hou je de stevige balken en kolommen over die opnieuw gebruikt kunnen worden. Voorzien van wapening en de extra stevigheid die het materiaal in de loop van de tijd heeft gekregen. Juriën ziet een soort bol.com voor beton voor zich. “Elke balk of kolom krijgt een paspoort met daarin wanneer het is gestort, welk materiaal is gebruikt, waar het heeft gestaan en wat de exacte formaten zijn. Dit voer je in een soort online database, met geavanceerde zoekfunctie, in. Een bouwbedrijf voert in waarnaar hij op zoek is en kan het materiaal, zonder tussenkomst van betonvlechters en mortelmolens, direct gebruiken.”

Stage

Het idee voor deze nieuwe manier van slopen komt bij Donny vandaan. Hij betrok al snel Juriën erbij omdat hij het niet alleen kon. Allebei hebben ze hiervoor mbo Bouwkunde gestudeerd, al kennen ze elkaar niet van die opleiding. Donny heeft ook nog in de bouw gewerkt. “Dit alles geeft me wel een voorsprong op de andere eerstejaars. Maar bij de innovatieprijs doen naast studenten ook bedrijven mee. Dat maakt het des te cooler dat we bij de laatste drie zijn geëindigd. Voor onze pitch hebben we het plan nog voorgelegd aan onze docent Constructie, voor hem was dit ook helemaal nieuw. De tijd gaat uitwijzen of onze these inderdaad waar is en of het in de praktijk werkt. Ongetwijfeld gaan we nog tegen praktische problemen aanlopen maar die zijn op te lossen, toch? Als we winnen, wil ik stage gaan lopen bij Beelen. Dan kan ik samen met hen het idee verder uitwerken en testen. Nog een paar dagen nagels bijten, dan weten we het…”