Bodemasopwerking in Terneuzen in volle gang

Geplaatst op: 29-09-2017

Na een korte opstartperiode heeft de installatie van Beelen voor het opwerken van bodemas in Terneuzen inmiddels een kleine 4.000 ton verwerkt. De opbouw van een tweede depot van 30.000 ton (zo’n 1.000 vrachtwagens) is gestart. In samenwerking met Van Gansewinkel Mineralz is op dit moment de opwerking van zo’n 200.000 ton bodemas in Terneuzen gepland. De verwerking gebeurt met een snelheid van ongeveer 5.000 ton per week.
Uit het proces worden waardevolle grondstoffen zoals ferro en non-ferro teruggewonnen, deze grondstoffen worden door ons weer vermarkt en krijgen een 2e leven.
De mineralen uit de bodemas, de zogenaamde opgewerkte bodemas, zal Beelen Terneuzen middels een immobilisatieprocedé toepassen in haar eigen terrein. Super vorm van recycling!

Volgens de Green Deal bodemassen moeten mineralen uit vrijkomende bodemassen vanaf 2020 vrij toepasbaar zijn als bouwstof. Bodemas valt onder IBC regelgeving omdat er nog uitloging plaatsvindt. Als je het helemaal hebt schoongewassen kun je het als granulaat bijvoorbeeld toepassen in wegenbouw. In het terrein van Terneuzen heeft Beelen bouwstoffen nodig. De bodemas wordt middels immobilisatie (een proces waarbij je met additieven het bodemas kan binden met cement, water en sorteerzeefzand onder BRL9322) verwerkt voor toepassing in de fundatie van ons terrein.