Case Bankgebouw

Rokin Amsterdam

Rokin_6632In deze omgeving een voormalig bankgebouw aan de Rokin 55 in Amsterdam slopen vereist vakmanschap en een goede voorbereiding. Jurry de Boer, senior projectleider van Beelen Sloopwerken ligt toe: “Het pand is relatief jong en enorm zwaar gebouwd. We hebben zwaar materieel nodig om het gebouw veilig te kunnen weghalen. Daarbij komt dat de locatie om extra maatregelen vraagt. De Dam is om de hoek en er is veel toerisme en verkeer. Overal besteden we aandacht aan, vooral het logistieke proces rondom de slooplocatie.”

Sommige gebouwelementen worden bewaard en hergebruikt
In het gebouw zijn een aantal elementen verwerkt die worden bewaard. Het gaat onder andere om een natuurstenen latei met de opschrift “Safe Deposit” en de Plaquetten op de entree aan de voor- en achterzijde. Ze zijn een stukje geschiedenis en kenmerkend voor de voormalige functie van het gebouw. Het is logisch dat de bank hier veel waarde aan hecht.

Alle andere materialen die tijdens de sloop vrijkomen, voeren we af naar onze vestiging Beelen Amsterdam. Daar verwerken we het afval tot secundaire grondstoffen of scheiden deze in monostromen. Alleen de kelder van het gebouw wordt op locatie hergebruikt. Jurry: “We treffen speciale voorzieningen om met de kraan op de begane grondvloer te kunnen staan. Zo kunnen we het gebouw ‘van binnenuit’ machinaal slopen. De kelder is de basis voor de nieuwbouw. Daarmee bespaart de opdrachtgever kosten op de fundering en het bouwen van een nieuwe kelder. De kelder direct hergebruiken in de nieuwbouw is de beste vorm van recyclen.”

In “the spotlights”
De sloop trekt veel bekijks. Niet alleen werken we op een zichtlocatie, ook is de sloop live op internet te volgen via een webcam. En terecht! De sloop is bijzonder en spectaculair om te zien. Deel voor deel wordt met een betonschaar voorzichtig weggeknipt en langzaam ontstaat een gat waar ooit een 30 meter hoog gebouw stond. Een gebouw van dit formaat levert ongeveer 17.000 ton puin op. Dit puin wordt bij Beelen Amsterdam gebroken tot gecertificeerd granulaat voor de wegenbouw.

Webcam sloop Rokin 55 Amsterdam

Meer informatie
Voor meer informatie over dit project kunt u per email contact opnemen met Beelen Sloopwerken.