Case Totaalsloop Agnesgebouw

Gemeente Leiden

Beelen heeft de sloop gedaan van het Agnesgebouw In Leiden. De totaalsloop is uitgevoerd met twee vijftig ton kranen die het betonnen casco gebouw hebben afgebroken. Na de sloop is het sloopgat aangevuld en ingezaaid. In het voortraject is er door het BSR (bureau stadsnatuur Rotterdam) ecologisch onderzoek gedaan met behulp van vleermuis-detectors, waardoor voor de uitvoering het gebouw vleermuis onvriendelijk is gemaakt. Tevens zijn er ‘s nachts lampen op de gevel geplaats om de vleermuizen te verdrijven.

Wethouder Pieter van Woensel van de gemeente (Ruimtelijke Ordening) heeft zelf één van de schoorstenen van het vroegere gebouw neergehaald met behulp van onze sloopkraan tijdens de openingshandeling. Pieter van Woensel: “Het oude Agnes gebouw kent vele herinneringen. Natuurlijk is het een dubbel gevoel, dat te zien verdwijnen. Maar we doen het niet voor niets, want op deze prachtige plek, pal naast het groen van de Leidse Hout, krijgt het Houtkwartier er woningen en appartementen voor gezinnen bij. Wie wil hier nu niet wonen?”

De sloop van het Agnesgebouw is eind van het jaar voltooid. De Agneslocatie maakt deel uit van het project Dieperhout. Het project Dieperhout omvat naast de Agnes locatie, waar circa 80 woningen gerealiseerd worden, de ROC-locatie, waar 60 woningen en een zorgvoorziening worden gerealiseerd. Daarnaast komen in het gebied een nieuwe locatie voor het Driestar College en sportvoorzieningen.

Beelen heeft ter plaatse het puin gebroken en meteen hergebruikt.